perjantai 27. huhtikuuta 2012

Kestovaippojen pesusta/ huollosta

Moni kestoilua harkitseva ystäväni tarttuu yleensä ensimmäisenä siihen, että vaippojen pesu/huolto on niin vaivalloista.
Itse en ole koskaan kokenut kestovaippapyykkiä mitenkään vaivalloiseksi.
Itse asiassa on paljon mukavampaa laittaa kuivumaankin iloisen värisiä vaippoja, kuin esim. miehen työ-/harrastusvaatteita.

Kun vaippaan on tullut pelkkä pissa, se laitetaan meillä ihan sellaisenaan pesua odottamaan.
Irrottelen jo tuossa vaiheessa taskuvaipoista ja sisätäytöistä imuosat erikseen kuivumaan.
Kakkavaipasta luonnollisesti huuhdellaan kakka pois.
Meillä likaiset vaipat kuivasäilytetään omassa pyykkikorissaan pesuhuoneessa.
Märät vaipat jätän ensin korin reunoille ja sitä mukaan kun ne kuivahtavat, niin nakkaan korin pohjalle ja taas uusia reunalle kuivumaan.



Vaipathan voivat odottaa pesua myös kannellisessa ämpärissä tai pyykkikorissa, johon voi halutessaan pujottaa ison pesupussin, jonka avulla likaiset vaipat on helppo siirtää pesukoneeseen.
Kannellinen pyykkikori on hyvä siinä vaiheessa, kun pissa rupeaa haisemaan.
Pyykkikorin kannattaa kuitenkin olla sellainen, jossa ilma vähän kiertää, eli reikiä saa olla vaikkapa kannessa tai korin reunoilla.
Jotkut liottavat likavaippoja vedessä, mutta itse en ole koskaan kokenut sitä tarpeelliseksi.


Kestovaippojen tahroihin meillä käytetään tarvittaessa sappisaippuaa.
Meillä kestovaipat pestään nykyään Allegrolla.
Monesti pesen kestovaippojen kanssa samassa koneellisessa mm. alusvaatteita ja sukkia ja pesemme kestovaipat 60 asteessa.
Villaiset vaippahousut pesen käsin ja pesun jälkeen lanoliinitan.

Kaikki vaipat kuivuvat meillä narulla tai oikeastaan narulla ovat usein vain imut ja vaipat roikkuvat pesuhuoneen kattoon asennetussa kuivaustelineessä.
Siitä ne sitten kuivuttuaan laitetaan joko koriin odottamaan käyttöä tai napataan suoraan käyttöön, jos eivät ole ehtineet koriin asti.

Ja kuten sanottu, minä en ole koskaan kokenut kestovaippapyykkiä mitenkään vaivalloiseksi, vaikka meidänkin suurperheessä pyykkiä kyllä piisaa muutenkin.
Silti kestovaipat ja niiden pesu ovat siellä pyykkivuorten keskellä ihan oikeasti pieni piristysruiske ja totuushan kuitenkin on, että pyykistä ei oikein eroonkaan pääse, joten miksei sitten ottaisi siitäkin hommasta irti kaiken pienenkin ilon, mitä voi vain ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!